Att klä sig efter vädret

Det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder lyder det klassiska svenska ordspråket. Men vilka är då de rätta kläderna, speciellt när man skall anstränga sig eller träna?regn löpare löpning

Vid regn

Regn kan lätt göra att det känns jobbigt att komma ut och komma igång med sitt träningspass. Trots det så är det väldigt sällan det är ett faktiskt problem som hindrar träningen. Så länge det inte är för kallt behöver man inte ens använda några annorlunda kläder om man till exempel sysslar med löpning. Med en bra t-shirt i funktionsmaterial så kyler regnet istället ner och gör att man inte behöver svettas lika mycket. Om man då ändå använder en regntät jacka så lär man fortfarande bli fuktig och blöt men då istället av svett istället för regn.Om man däremot gör lite mer lugna ansträngde sysslor så kan behovet av kläder vara lite annorlunda. Föredrar man att arbeta utomhus i trädgården eller helt enkelt röra sig i mer leriga miljöer så kan det dels vara bättre att ha något mer vatten och smutståligt än vanliga joggingskor. Ett betydligt mer bekvämt och hållbart alternativ om man rör sig i våtmarker.

Vid kyla

Om det är kallt så behöver man självklart även ta på sig mer och varmare kläder. Detta innebär dock inte att man får glömma bort att kläderna måste andas. Närmast kroppen bör man precis som vanligt välja en tajt tröja som absorberar och leder bort fukten. Kombinera sedan detta med flera olika lager som värmer upp och slutligen håller tätt för vatten och vind.

Vid värme

När det är riktigt varmt så är det extra viktigt att man inte klär sig för mycket och att de kläder man har på sig kan andas bra. Utöver det bör man även tänka en extra gång på sin vattentillförsel och gärna bära med sig tillräckligt med vätska för träningspasset. Om man löper så kan vätskebälten vara ett bra sätt att få med sig allt man behöver utan att för det är för otympligt. Om man inte rör sig över ett speciellt stort geografiskt område under sitt träningspass så kan en vanlig vattenflaska vara ett enklare alternativ.