Hockeyutrustning för nybörjaren

Hockey kräver en hel del utrustning för att kunna utövas. Även i jämförelse med många andra sporter. Här går vi kortfattat igenom denna utrustning och vad du bör tänka på för de olika delarna.

Hjälm

Hjälmen är det viktigaste skyddet du har då den skyddar både ansikte och skallen. Och medan de kommer i ett par olika prisklasser, bör du alltid välja hjälm efter passformen. För att ge ett sådant bra skydd som möjligt ska den sitta ordentligt och inte kunna glida runt när du rör på dig.

Skridskor

Skridskorna ska alltid vara anpassade spelarens vikt och styrka, men även ta i åtanke åkstilen. På grund av detta är skidskomodeller alltid väldigt individuella. En bra skridsko möjliggör din prestation snarare än att hämma den.

Skydd

Hockeyskydd delas upp mellan armbåge, axlar och ben. Det skiljer sig dock något mellan utespelare och målvakt.  Somliga föredrar även att använda magplatta, men det finns inget krav på dem som de andra skydden. Även här är passformen det absolut viktigaste. De ska sitta bra och inte kunna glida runt. Men samtidigt ska de också ge dig full rörelseförmåga i alla moment.

Handskar

Handskarna kan antingen sitta åt tight eller ganska löst. Detta är något av en personlig preferens. Så länge den inte sitter så pass löst att den helt tappar passformen. Se också till att fingrarna inte går hela vägen ut så det är handskarna och inte fingrarna som tar emot smällarna.

Klubba

Sist men inte minst kommer vi till klubban och här finns det en del att tänka på. Till att börja med måste du kunna svikta klubban. Och se då till att du testar detta med rätt grepp. Annars löper du risken att den blir för styv. När det gäller just längden är det allra vanligast med en klubba som är 80-82 % av kroppslängden.