Vad hör sporten till

Miljoner, ja miljarder människor på jorden har sport som ett av sina största fritidsintressen, både att utöva, att titta på eller något annat som görs i samband med sport. Men vad hör, och vad hör inte ihop med sport?Det finns en del debatter som är ständigt pågående om vad som sport bör förknippas med och vad man ska krafttag mot för att den inte ska associeras med. Vi går igenom några av dem här.

Sport och spel

Att sport och spel är nära sammankopplade är inte någon nyhet. I Sverige så har vi spelat på Stryktipset och Lången under många år och detta är knappast något som minskat sedan andra stora aktörer än Svenska Spel har kommit in på marknaden genom att placera verksamheterna i andra länder för att komma runt den svenska lagstiftningen som gör gällande att Svenska Spel har monopol på den reglerade spelmarknaden i Sverige.Ett ytterligare tydligt tecken på att monopolet dock inte längre spelar någon större roll i Sverige förutom när det handlar om fysiska casinon som bara får drivas av staten, är genom de reklamfilmer från den allra största och populäraste sajten på den svenska marknaden, Unibet. Man har i sina reklamfilmer kört liknande spår som Svenska Spel gjort med sina reklamfilmer för Stryktipset där man talar om alla Stryktipsspelare nästan som en stor familj. I Unibets numera klassiska motsvarighet ”För alla oss” så sjunger man om känslan om att vinna och att ens älskade fotbollslag gör detsamma. Lyssna själv här.

Sport och våld

Idrott och våld hör inte ihop, det är nästan alla sportälskare överens om.. eller är dom det? Faktum är att åsikterna går isär där. Däremot så ska det sägas att det finns ett allmänt konsensus om att våld som försiggår mellan supporters, eller snarare så kallade ”firmor”, inte hör idrotten till överhuvudtaget.Men om vi ser till våld som försiggår på banan så finns det olika åsikter. Det bästa exemplet är hockeyvärlden och synen på slagsmål. Det finns en stor del av hockeyfansen som tycker att slagsmål är en del av underhållningsvärdet och inte bör bestraffas så hårt som det gör idag. Detta gäller alltså i Sverige, för i Nordamerika så är straffen betydligt snällare än här.Skidor i Sotji

Sport och politik

Sport och politik är en annan het potatis som oftast kommer upp när det vankas Olympiska spel. Ett av de senare exemplen som väckt debatt och kritiska röster är vinterspelen som hölls under förra vintern i Sotji, Ryssland. Man pratar om att president Putins spel är en skam för idrotten och menar att det inte på något sätt var rimligt att OS fick arrangeras av Ryssland eftersom det motsätter sig grundprinciperna för ett Olympiskt spel. I ett land där stora delar av befolkningen är fattiga så lade man 330 miljarder kronor på detta arrangemang, bara detta kontroversiellt förstås. Men det är något som debatteras nästan vid varje stort mästerskap, så det är inte något nytt.Däremot så är det de slavliknande arbetsvillkor de som gjorde Sotji till en OS-mässig stad det – och deras obetalda löner. Däremot så är de tvångsförflyttningar av människor som inte ansågs få bo kvar, de vars bostäder som revs för att de var i vägen för Putins planritning. Korruption. Synen på mänskliga rättigheter helt enkelt. Synen på homosexualitet som en sjukdom, ja listan kan göras lång. Att sport och politik inte hör ihop är helt riktigt i en utopisk värld, tyvärr inte i verkligheten.